FOR ENGLISH VERSION PLEASE SCROLL DOWN
PL
Na zakończenie nie mogło oczywiście zabraknąć deseru, a raczej tego co z kuchnią marokańską jest związane, bo to właśnie obok dywanów, biżuterii i innych materialnych rzeczy kuchnia jest rozdziałem który zaspokaja potrzeby smakowe. Oto niektóre z nich, jakie udało nam się upolować:
Cus Cus
Chyba najbardziej słynna potrawa marokańska, która swój rodowód zawdzięcza Północno Zachodniej Afryce. Dawniej podczas mielenia pszenicy pozostawały produkty odpadowe, które oddzielano z mąki opłukiwano i po uprzednim przygotowaniu sprzedawano jako cus cus. Dzisiaj proces wyrobu tego produktu jest zupełnie inny. Potrawa ta podawana jest oczywiście z mięsem, które podczas gotowania wydziela aromatyczną parę, a ta wchłaniana jest przez leżący ponad nim na materiale cus cus. Inną formą przygotowania tej potrawy jest odłożenie jej na kilka minut do wody gdzie ziarna nasiąkają zyskując pulchność . Potrawę podaje się ze wspomnianym już mięsem (głównie baraniną) oraz gotowanymi bądź przysmażonymi warzywami.
Tażin
Nic innego jak marokański ostry gulasz podawany z warzywami, ale również z takimi rarytasami jak daktyle czy morele, wszystko w zależności od rodzaju tażinu. Tażin to również nazwa specjalnego glinianego naczynia w którym całe danie jest przygotowywane. Potrawa jest pieczona bezpośrednio nad ogniem, lub rozżarzonym węglem.
Szałarma
Szałarma (eng. Shawarma) to nic innego jak pospolity kebab, czyli kawałki mięsa opiekane na kręcącym się rożnie. Dlaczego Szałarma więc a nie kebab? Jest to nazwa lokalna, a wzięła się z tureckiego słowa çevirme, czyli dosłownie obrotowy.
Harira
Coś, na co polowaliśmy od prawie samego początku pobytu w Maroku, a nie mogliśmy dostać aż do ostatnich godzin, dlaczego? Ze względu na porę podawania tego dania dla mniej wymagających, które dostępne jest zazwyczaj dopiero po godzinie 18-tej. Harira to nic innego jak miska pożywnej muzułmańskiej zupy z dodatkiem różnych warzyw i ryżu. Upolowaliśmy garkuchnie gdzie podawano miskę za 3 dirhamy (1,10zł), dwie zupełnie wystarczyły aby się nasycić.
ENG
At the end of course, couldn't miss the dessert, but rather that what is related to Moroccan cuisine, because beside the carpets, jewelery and other material things kitchen is also important chapter. Here are some of them, we managed to track down:
Cus Cus
Perhaps the most famous Moroccan dish that owes its origins in North-West Africa. Historically, during the milling of wheat remained waste products, which were separated from flour, rinsed and after a preparation sold as cus cus. Today the process of making this product is completely different. This dish is served with the meat course, which gives off aroma while cooking on steam, and this is absorbed by cus cus, above on the material. Another form of preparation of this dish is to postpone it for a few minutes to absorb the water where the grain acquiring mellowness. The dish is served with the aforementioned meat (mainly mutton) and boiled or fried vegetables.
Tajine
Nothing else like spicy Moroccan stew served with vegetables, but also with such rarities as the dates and apricots, all depending on the type of tajine. Tajine is also the name of a special clay pot in which the entire dish is prepared. Dish is roasted directly over flames.
Shawarma
Shawarma is nothing but a common kebab, or pieces of meat roasted on a turning spit. So why not simple kebab? It is the local name, and was taken from the Turkish word çevirme, which means "turning around".
Harira
Something for what we hunted for almost the very beginning of stay in Morocco, and we could not get it until the last hours, why? Due to the time of served meal, which is usually available only after 6pm. Harira is nothing but a bowl of nutritious Muslim soup with the addition of variety vegetables and rice. We found soup in street kitchen where a bowl costed 3 dirham (0,20 pound), two quite enough to fill stomach.